Prigodnom svečanošću u ponedjeljak su u poslovnom krugu Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM u Čakovcu predstavljena dva nova kamiona marke FUSO Canter Eco Hybrid. Njihova posebnost je u tome što je riječ o vozilima na hibridni pogon, koji pri malim brzinama i nižim opterećenjima za pogon koriste elektromotor. Na taj se način osim uštede goriva, smanjuje i emisija ispušnih plinova, čime se ispunjava jedno od temelja ČAKOM-ovog djelovanja – čuvanje životnog okoliša.

Primopredaji su pored predstavnika GKP Čakom nazočili i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, diretor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, predstavnici tvrtke Star import d.o.o. iz Zagreba, kao i direktori najvećih hrvatskih tvrtki koje se bave zbrinjavanjem otpada.

“Ovo je velik dan za ČAKOM i Čakovec jer su ova nova hibridna vozila kupljena uz većinsko financijsko sudjelovanje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a to smo učinili prvi u Hrvatskoj”, rekla je direktorica GKP Čakom Snježana Tkalčec Avirović. “To će čakovečkoj komunalnoj tvrtki omogućiti smanjenje operativnih troškova, a temeljem iskustava koja ćemo steći korištenjem ovih kamiona, u bliskoj budućnosti obnovit ćemo vozni park, i to električnim i hibridnim vozilima. Čakom je godinama bio predvodnik u selektiranju otpada te educiranju građana o važnosti odvajanja otpada, a sada će biti prvi u uvođenju električnih automobila. Dokaz je to da se u ovoj gradskoj tvrtki prate europski trendovi i iskustva te da se novcem građana postupa racionalno”, završila je direktorica Tkalčec Avirović.

Kristina Kostelac, direktorica prodaje u tvrtki Star import d.o.o. iz Zagreba, kazala je da su to prva takva vozila koje koristi neka hrvatska tvrtka te da je to potvrda kako odlične poslovne suradnje, tako i Čakomove poslovne politike koja uz smanjenje troškova vodi računa i o djelovanju na okoliš. Inače, nabavljena vozila prva su takva proizvedena u Europi.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je važnost prilagođavanja gradskih poduzeća novim tehnologijama, posebno onima koje čuvaju okoliš.

“Čakovec je danas jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji niz godina ima riješen problem zbrinjavanja otpada, u kojem građani sami selektiraju otpad te koji stalno ulaže u unaprjeđenje usluge. Ovi, oko 850 tisuća kuna vrijedni kamioni prvi su u budućem ekološkom Čakomovom voznom parku te sam siguran da će za nekoliko godina većina radnih vozila biti na ekološki prihvatljiv pogon. Osim direktnih utjecaja na smanjenje zagađenja ispušnim plinovima i bukom, tu je i ušteda na operativnim troškovima, što je danas vrlo važno.”, rekao je među ostalim, gradonačelnik Kovač.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller rekao je da su Grad Čakovec i ČAKOM uvijek bili primjer u Hrvatskoj što se tiče gospodarenja otpadom, ali i zaštite okoliša. „Ovo novo, integralno rješenje“, nastavio je, „osim financijskih ušteda smanjuje emisiju štetnih plinova u atmosferu te troši 25 posto manje goriva, što nije zanemarivo. Nabavka ovih kamiona samo je jedan od preko deset programa i projekata u kojem pri Fondu sudjeluju Čakovec i njegovo komunalno poduzeće, što je odlično.“

„Inzistiramo na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom jer je to gospodarsko pitanje i pitanje kvalitete života. Grad Čakovec je prepoznao upravo tu važnost odgovornog gospodarenja otpadom i između ostalog uspješan je primjer primjene primarne selekcije koju ovih dana neki nazivaju neprovedivom. Čakovec je pokazao da je zakon itekako moguće provoditi  ukoliko postoji ozbiljna namjera s obzirom da su svojim građanima od 2012. godine omogućili odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada. Ovi kamioni ponovno pokazuju da u Čakovcu znaju i mogu istovremeno poštivati propise i uvoditi inovacije.“ – istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na svečanoj primopredaji ključeva hibridnih kamiona u GKP Čakom.

Čakom je od tvrtke Star import dobio priznanje kao prvi vlasnik hibridnih komunalnih vozila u Hrvatskoj. Inače, kamioni mogu prevoziti oko 4 tone tereta, imaju tzv. zatvoren sustav punjenja, odnosno dok dizel motor radi on istovremeno puni i bateriju, tako da nije potreba nikakva priključna stanica. Vozila će se koristiti na području Grada Čakovca i svih općina u kojima Čakom ima koncesiju. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je 60 posto iznosa nabave kamiona, dok je ostatak putem kredita platio Čakom.

Nakon svečanog uručenja ključeva, održana je i kraća prezentacija mogućnosti i karakteristika novih vozila.